Aparent, tot mai multi controlori ai companiilor de transport public, din tot mai multe orase, braveaza si fac abuzuri grosolane. Mai ales cei tineri si plini de “litera legii”. In randurile de mai jos va enumar doar trei lucruri pe care nu au voie sa le faca controlorii de transport in public. Fie ca sunteti adolescenti proaspeti posesori de buletine, fie ca sunteti studenti sau buni contribuabili, cred ca v-ar prinde bine urmatoarele trei recomandari, in caz de controlori nesimtiti:
1. Controlorii nu pot sa te oblige sa te legitimezi si in nici un caz nu au voie sa te deposedeze de actul de identitate! Procedura de legitimare este o conventie social acceptata, nimic mai mult. Obligatia lor este sa verifice (ATENTIE!) legitimatia de calatorie (in termeni specifici). Au in schimb dreptul de a solicita interventia politiei pentru legitimare si n-au decat s-o faca.! Si Jandarmeria Romana mai are dreptul sa te legitimeze, conform legii 550/ 2004.
2. Controlorii nu au dreptul sa te coboare din tramvai cu forta, sa te bruscheze, sa te perchezitioneze sau sa-ti retina vreun bun personal cu scopul de a cobora cu ei. In momentul in care se intampla vreo astfel de fapta, ai obligatia sa suni imediat la politie! Nu le intra in joc si nu fa dracu mai stie ce compromis in schimbul rambursarii bunului. Este recomandabil ca in astfel de cazuri sa faci putin scandal si sa rogi pe cineva sa te insoteasca. Ei sunt tot timpul (minim) doi si-ti trebuie martor. Dupa ce suni la politie, astepti si, dupa caz, mergi la sectie pentru a depune o plangere pe numele controlorului, in care sa punctezi cu lux de amanunte faptele. Controlorii au legitimatii si sunt obligati sa se legitimeze nominal, asa ca nu-i foarte greu de aflat cu cine ai de-a face.
3. Controlorii nu au voie sa te retina in autobuz/tramvai sau statie mai mult de cateva minute .Intre 5-10 minute. Maximum! Orice retinere care dureaza mai mult, se transforma automat in privare de libertate si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 10 ani, conform articolului 189 din Codul Penal. Si chiar daca cheama politia, tot nu esti obligat s-o astepti mai mult de cateva minute!
4.Controlorii nu au voie sa ridice vocea la calatori sa-i jigneasca intr-un fel sau sa-i intimideze.Orce abuz din partea lor se pedepseste conform legii.
Later edit pt. punctul 3: controlorii va pot retine intre cinci si zece minute. A se verifica si legile 333/2003 si 40/2010.
Si nu va faceti griji pentru aspecte juridice. Nu sunteti obligati sa stiti codul penal(de ex.)! Politia este obligata sa incadreze legal abuzul pe care il declarati in plangere, nu voi! Consider ca este important de stiut si acest lucru pentru ca nu odata am auzit oameni care ziceau ca nu se pot lua cu controlorii in gura pentru ca nu stiu ce legi sa invoce cand sunt umiliti de acesti marlani.
Indiferent de situatie, nu tolerati nesimtirea unor controlori!
P.S.2.: Un ultim sfat: daca cumva te-a prins fara abonament pentru ca l-ai uitat acasa, semneaza amenda cu mentiunea ca ai abonament, dar l-ai uitat acasa si apoi contest-o. Sunt obligati s-o anuleze! Si mai sunt obligati sa-ti ofere si aceasta informatie, trage-i de limba
Lasă un răspuns