Base ,este un presedinte repus in functie fara demnitate.Lupta pentru putere dintre ,,autoritarul” Basescu si premierul socialist Victor Ponta a intrat intr-o noua runda.Romania traverseaza o perioada dificila,o perioada de declin atat pe plan politic cat si economic.
Lupta dintre cei doi Basescu si Ponta nu se da pe teme politice sau ideologice,ci este mai degraba o confruntare a clanurilor.O confruntare in care singurul care sufera este cetateanul cuminte,onest ,care-si platesteste la timp factura de lumina sau gaze.Este el care pe 29 iulie a sperat intr-o schimbare.
Băsescu s-a autoproclamat un luptător împotriva corupţiei, dar insu-si el a incalcat orce bun simt ,insu-si acest presedinte este corupt pana peste cap,.a abuzat de metode de conducere dictatoriale şi şi-a încălcat repetat competenţele.In favoarea lui sunt si serviciile secrete,asupra carora acesta detine controlul suprem.Romania a devenit una dintre cele mai corupte tari ale continentului.Iar haosul total din ultima vreme din Justitie si CCR a venit ca o pata neagra pe obrazul acestei tari.Romania se afla la ora actuala intr-o situatie fara iesire.
Singura solutie a acestei tari la ora actula este o revolta a maselor.În România nu mai putem vorbi de politică, ci despre cine se poate îmbogăţi pe spinarea statului.In Romania nu se mai vb la ora actuala despre redresarea unui sitem fie el ,invatamant,sanatate,justitie si despre ce se mai poate fura sau vinde din scumpa asta tarisoara.Dupa Grecia urmatoare tara care va deraia dupa sine va fi Romania.In aceasta tara sud-est europeana.clanurile politice se atacă reciproc în stil mafiot. Încrengăturile au luat locul structurilor democratice. Despre politică nu mai poate fi vorba. Situaţia pare momentan fără ieşire.In Romania nu se mai vb despre o redersare a economiei si de oameni insetati de bani si putere.
Agenţia de presă MTI, citată de Rador, decretează: „Soarta preşedintelui Traian Băsescu a avut o miză şi în străinătate”. „În timp ce prin reinstalarea în funcţie a preşedintelui Traian Băsescu se poate conta pe continuarea războiului ‘civil’ politic din România, mai mulţi analişti de la Bucureşti se întreabă în ce măsură conflictul între alianţa de centru-stânga aflată la guvernare şi şeful statului a fost influenţat de forţe din afara României. Uniunea Social Liberală (USL), compusă din social-democraţi, liberali şi conservatori, premierul Victor Ponta şi preşedintele PNL, Crin Antonescu, care ar fi dorit foarte mult să se instaleze la Palatul Cotroceni, au fost mânaţi de interesul obţinerii puterii, dar şi în spatele supravieţuirii lui Traian Băsescu au existat atât interese personale, cât şi de grup. De asemenea, a fost evident că Rusia lui Putin, ţările cele mai importante ale UE şi Statele Unite au avut propriile lor interese bine definite. Rusia s-a poziţionat pe faţă de partea Guvernului Ponta şi a deschis tirul, la nivelul comunicării, împotriva lui Traian Băsescu. Pe site-ul în limba română al postului oficial de radio Vocea Rusiei se putea citi cât de curajoasă a fost atitudinea lui Victor Ponta şi Crin Antonescu faţă de autorităţile de la Bruxelles. Potrivit radioului Vocea Rusiei, ‘acum s-a dovedit că atitudinea slugarnică faţă de instituţiile europene are anumite limite’. Vocea Rusiei l-a prezentat pe preşedintele suspendat drept cel mai credincios vasal al SUA, amintind că, tocmai din cauza atitudinii ‘servile’ a lui Traian Băsescu, România a trimis trupe în Irak şi Afganistan şi permite ca pe teritoriul său să fie amplasat scutul antirachetă. Încă nu era clar cum se va termina referendumul, şi Vocea Rusiei ştia deja că ‘un eventual succes a lui Traian Băsescu va însemna o victorie a programului militar american în Europa de Est’. Vocea Rusiei a mai afirmat că Traian Băsescu s-a supus inclusiv Ungariei. Astfel, acest post de radio a amintit voalat faptul că, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, premierul Ungariei i-a îndemnat pe români şi pe maghiarii din România ‘să adopte o decizie bună, cum ar fi să nu adopte nici o decizie’. Această declaraţie a fost interpretată de Vocea Rusiei ca fiind una de ‘susţinere totală’ a preşedintelui României. La rândul său, purtătorul de cuvânt al cancelarului Germaniei a anunţat că măsurile Guvernului României menite să restrângă atribuţiile Curţii Constituţionale ar putea pune în mare pericol principiul separaţiei puterilor în stat. De asemenea, cancelarul Angela Merkel şi ministrul german de Externe, Guido Westerwelle, au solicitat Guvernului României să respecte normele europene, considerând inacceptabil ca într-un stat membru al UE să fie încălcat principiul statului de drept.
În concluzie, evenimentele din România au avut o miză şi pentru lumea de afară. În timp ce Moscova a susţinut una dintre părţi, lumea occidentală a insistat asupra împăcării părţilor şi a nevoii de stabilitate, aşteptând predictibilitate din partea autorităţilor de la Bucureşti. Atitudinea Moscovei este determinată de principiile apărării influenţei geopolitice şi promovarea politicii energetice pragmatice a Rusiei. Marea putere de peste ocean şi-a promovat interesele strategice (siguranţa bazelor militare americane şi continuarea programului antirachetă în România). În acelaşi timp, Uniunea Europeană a considerat că cea mai importantă este păstrarea unui sistem de valori generale şi s-a gândit la ţelurile pe termen lung ale integrării, care presupun ca o ţară membră a UE să aibă baze politice şi economice”, scrie MTI.
Miza reala a luptei din Romania este de fapt ,,acapararea justitiei” si se pare ca sa reusit si acest lucru.Avem o justitie corupta,avem judecatori ai CCr corupti,fosti colaboratori ai securitatii sau si mai grav cu severe perturbari pshice.
„Parlamentul României a confirmat revenirea în funcţie a lui Traian Băsescu. Reîntoarcerea sa va însemna relansarea luptei pentru controlul asupra justiţiei. Prin întoarcerea lui Băsescu poate fi programată o nouă rundă a luptei politice. Urmează numirea unui nou procuror general şi un nou şef la DNA. Este previzibil că din perspectiva confruntării preşedinte-Guvern, noul ministru al Justiţiei va propune persoane nedigerabile pentru Traian Băsescu. Un motiv întemeiat pentru putere să îl acuze de obstrucţionare”, concluzionează NZZ.
Potrivit Wall Street Journal, constatarea CCR în favoarea preşedintelui suspendat a marcat o victorie pentru Uniunea Europeană, care a criticat eforturile de a îndepărta un politician nepopular de centru-dreapta drept o ameninţare serioasă la adresa statului de drept din România. Disputele partizane intense îndelungate au consumat politica românească luni de zile, generând temeri în rândul investitorilor că măsurile economice necesare nu vor continua şi împingând moneda românească, leul, la un nivel minim faţă de euro în aceasta vară, adaugă WSJ.
Lupta dintre Băsescu şi premierul Ponta ar putea izbucni din nou, în contextul în care România, unul dintre cele mai sărace state membre ale UE, se confruntă cu cereri de austeritate dure din partea creditorilor internaţionali, comentează şi publicaţia Scotsman. Criza a paralizat procesul de elaborare a politicilor, a depreciat leul şi a înfuriat UE, care l-a acuzat pe Ponta de subminare a democraţiei şi intimidare a judecătorilor într-o ţară îndelung criticată pentru corupţie, mai scrie publicaţia scoţiană.
Lasă un răspuns