In Vino Veritas

Vinul este acel elixir ce ne imbogateste masa, ne alinta papilele gustative si uneori ne baga mintea in ceata cu o stare euforica ce te determina sa razi din orice, despre orice. Un vin bun, de calitate este tratat mai mult ca o bijuterie decat ca o bautura pe care o folosesti sa-ti potolesti pofta. Lucru dovedit si de faptul ca exista sticle vechi de vin ce au peste 300 de ani numai una costand peste 100.000 de dolari.

Daca vrei sa inveti cum se degusta un vin si ce trebuie sa urmaresti pentru a putea trage o concluzie corecta la final, atunci te invitam sa citesti randurile de mai jos:
– rolul celui care degusta nu este de a ghici numele vinului si a celui ce l-a produs, ci de a urmari ce senzatie, aroma ofera acel tip de vin, ce il face deosebit in comparatie cu restul. Ce face acel vin sa fie de calitate sau de proasta calitate. Se urmareste deci definirea calitatii;
– cele trei elemente dupa care se ghideaza un degustator sunt: vazul, mirosul si gustul;
– primul pas pentru a analiza vinul este cel al vazului: se toarna vinul intr-un pahar (se pune doar o cantitate egala cu un sfert de pahar), trebuie sa te afli intr-o zona cu multa lumina pentru a putea analiza culoarea vinului, cat de limpede este acesta, care este consistenta sa (cat este de fluid sau nu);
– al doilea pas este cel a mirosului, pentru a putea starni vinul se misca usor paharul in sens circular pentru a ridica aroma la suprafata. In cele mai multe cazuri se urmareste cat de intens este mirosul aromelor, cat este de placut, proaspat. Se mai urmareste si descoperirea aromelor care au fost folosite pentru obtinerea acelui tip de vin;
– ultimul pas in degustare este gustul; atentie, nu se bea tot paharul ci doar se soarbe o gura. Se urmareste indentificarea gustului (dulce, sarat, acru sau amar) si cum completeaza acesta pasii prezentati anterior in determinarea caracteristicilor unui anumit tip de vin.
Savoarea unui vin de calitate iti atinge papilele gustative ca mierea ce innebuneste un urs care este in stare sa suporte sute de intepaturi din partea albinelor doar pentru a gusta o fractiune de secunda din acest elixir.

Ce inseamna vin ecologic?

– pamantul in care a fost plantata vita-de-vie din care va fi produs vinul nu a fost tratat cu substante sau ingrasaminte chimice;
– viile nu sunt stropite cu insecticide sau cu fungicide;
– spatiul ales pentru cultivarea strugurilor nu trebuie sa se afla in zone apropiate de vreo sursa de poluare;
– majoritatea tehnologiilor folosite pentru obtinerea vinului trebuie sa fie cat mai naturale.

Obstacolele financiare

Desi cu totii suntem constienti ca orice produs obtinut pe cale naturala este mult mai sanatos si are o calitate mult mai mare, foarte putini respectam insa acest lucru. Nici piata vinurilor nu este una diferita, in primul rand deoarece obtinerea unor astfel de produse fara interventii chimice, fara substante ce le prelungesc viata, inseamna mai multa munca, pe bani mai multi, rezultand un cost al vinul mult mai ridicat.

In plus, vita-de-vie este atacata din toate partile de factori climatici ca inghetul, seceta etc. Pe langa acestea se adauga si insectele ca paianjenii albi care mananca frunza de vie etc., sunt obstacole ce fac ca putini dintre agricultori sa opteze pentru o varianta strict ecologica.

In ultimul timp insa cu totii realizam ca atunci cand vorbim de vinuri vrem un vin bun, de calitate si plin de savoare si nu de chimicale deoarece il servim pentru a ne imbogati masa, nu pentru a ne potoli setea, pentru asta exista apa de la robinet. Cu pasi mici insa si pe piata romaneasca se vad schimbari, tot mai multi producatori de vinuri aleg sa investeasca mai mult pentru obtinerea unui vin de calitate, punand accent pe tehnologii naturale.
Alegerea vinului potrivit la masa nu este deloc usoara, fiind recunoscut faptul ca vinurile si mancarea trebuie sa-si sporeasca reciproc calitatile si sa se completeze cat mai armonios. Anotimpul si ocazia sunt factori de care trebuie sa tinem cont in alegerea vinului, vara fiind recomandate vinurile albe si fructoase, iar iarna vinurile rosii si robuste sau albe si puternice.

Cel mai important element care influenteaza alegerea vinului este reprezentat de meniul cu care acesta va fi asociat. Ca o regula de baza, la mancarurile „grele” trebuie asociate vinuri „grele”, mancarurile „usoare” dandu-ti o libertate mai mare. De exemplu, cand meniul este unul usor, alege soiurile de vin alb Pinot Grigio, DryRiesling, Sauvignon Blanc, White Bordeaux, iar cu cat masa devine mai incarcata, poti opta pentru White Burgundy, Pinot Gris. Daca preferi vinul rosu poti alege dintre: Beaujolais, Pinot Noir, Bordeaux, Merlot, Cabernet Sauvignon.

La antreuri serveste vinuri albe, seci, usoare, tinere, dar si spumante. La ciorbe, borsuri si supe nu se recomanda deloc consumul de vin. Cu orice fel de peste se bea vin alb sec, dar cu cat pestele este mai gras cu atat vinul trebuie sa fie mai acid. Carnea de pasare se asociaza cu vinurile albe, seci, de calitate aleasa, iar cea de vita si de porc (mai ales daca este servita la gratar), trebuie insotita neaparat de vinuri rosii vechi. La desert se potrivesc foarte bine vinuri dulci sau aromate.

Exista numeroase reguli si caracteristici ale vinului de care trebuie sa tinem cont (culoare, densitate, aroma) pentru a-l alege pe cel potrivit.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: