Asa arata in tinerete ,,Luceafarul Huilei”


La 33 de ani, semăna leit cu poetul Mihai Eminescu

La 33 de ani, Miron Cozma semăna perfect cu Mihai Eminescu. Avea părul lung şi dat pe spate şi aceeaşi privire ca a marelui poet. Mai târziu, pe când se afla în închisoare, Cozma s-a apucat să scrie poezii pentru iubita sa de atunci, Marinela Niţu, fapt pentru care a fost numit “Luceafărul huilei”, după celebra operă a lui Eminescu.

4020-150735-luceafar

4020-150734-eminescu

Deşi Miron Cozma (56 de ani) a plecat de mult timp din cartierul minier Lonea al oraşului Petrila (Hunedoara), localnicii vorbesc des despre el ca despre unul “de-al lor”.
Casa în care a copilărit “Luceafărul huilei” se află în spatele fostului Club Muncitoresc Lonea, pe strada Ana Colda. “Stradă” e un fel de-a spune, pentru că nu există asfalt şi nici utilităţi. Miron şi ai lui au locuit aici până în martie 1989, când în locul lor s-a mutat familia minerului Constantin Luchian, angajat pe atunci, ca şi maistrul Cozma, la Exploatarea Minieră Lonea.

Casa n-a fost niciodată a lor, ci făcea parte dintre locuinţele asigurate de stat celor care veneau din alte zone ale ţării ca să muncească în Valea Jiului. În această situaţie se afla şi familia Cozma, sosită tocmai din Bihor, la jumătatea anilor ’50, atunci când Miron avea cam doi ani. Imediat după venirea din Ardeal, înainte de a se stabili în colonia de la Lonea, familia Cozma a locuit, cu tot cu copii, în nişte barăci muncitoreşti insalubre din satul Jieţ, de lângă Petrila.Astăzi, barăcile nu mai există. După Revoluţie, noul locatar, Constantin Luchian, a putut cumpăra casa.

4020-150739-om

Constantin Luchian,(foto ) care are acum 50 de ani şi este miner pensionar, îşi aminteşte: “Ne-am mutat aici înainte de Revoluţie, la începutul lui 1989. Atunci a plecat familia lui Cozma, doi băieţi, o fată şi mama lor. Înainte de a ne muta în locul lor, am locuit câteva case mai încolo, deci practic am crescut cu ei. Tatăl, omul care a vrut cu orice preţ să-l facă miner pe băiatul său, a murit cu mult înainte ca familia să părăsească locul. Miron s-a căsătorit cu prima lui soţie, Dana, şi a plecat de aici. Îmi amintesc că după ce s-a mutat cu soţia lui la bloc, Miron spunea că avea atât de puţini bani, încât nu şi-a putut cumpăra nici pat. Dormea pe uşa de la baie, pe care o scosese din balamale. A luat totul de la zero când a plecat de aici”.

Era civilizat şi îi plăcea să danseze

Soţia lui Luchian, Ana, de 50 de ani, a copilărit cu Miron Cozma. “Era un băiat deştept, liniştit, civilizat. Îi plăcea tare mult sportul, juca fotbal şi tenis. Îi mai plăcea să danseze. Ne adunam în fiecare seară, după şcoală, aici, în spatele Clubului Muncitoresc şi ne jucam cu toţii. Nu-mi amintesc să se fi impus ca lider, aşa cum e acum, dar era un bun organizator. El aranja toate petrecerile”, spune femeia. Potrivit celor doi proprietari ai casei lui Cozma, familia “Luceafărului huilei” a avut o situaţie financiară precară, mai ales după decesul tatălui lui Miron.Miron Cozma s-a căsătorit acum o lună cu avocata Monica

4020-150743-mironnevasta

“Mama celor trei copii era singura care întreţinea familia. Era femeie de serviciu la Clubul Muncitoresc Lonea şi lua 1.400 de lei, dar nu-i ajungeau ca să întreţină trei copii şi să-i şi trimită la şcoală. Aşa că femeia lucra pe la oameni, prin curţile lor şi mai facea un ban”, spune Constantin Luchian.

Ei sunt părinţii „Luceafărului huilei”

“Părinţii mei n-au avut niciodată o poză împreună. N-au apucat să facă. Întâi a murit tatăl meu, apoi mama, în 1987. Am hotărât eu să le fac o poză împreună, aşa că am luat fotografia fiecăruia şi am dus-o la un specialist de la Bucureşti, care le-a suprapus pentru a realiza una comună”, spune Cozma.

Ana Cozma s-a chinuit din greu să-şi dea copiii la şcoală / Gheorghe Cozma şi-a dorit ca fiul său să devină miner.

thumb_612_x_0_4020-150736-parinti

Aici a muncit mama lui Cozma

Clubul Muncitoresc din Lonea a fost, timp de mulţi ani, locul de muncă al mamei lui Miron Cozma, singurul întreţinător al familiei după decesul tatălui. Clubul e acum o ruină, cu pereţi dărăpănaţi şi cu geamuri sparte, fiindcă nu mai sunt bani pentru întreţinerea sa.
La Clubul Muncitoresc din Lonea, mama lui Miron Cozma câştiga 1.400 de lei pe lună

thumb_612_x_0_4020-150741-lucrat

Etichete: ,

Un răspuns to “Asa arata in tinerete ,,Luceafarul Huilei””

  1. Lisandru Cristian Says:

    Ehe, unde sunt vremurile de altădată?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: