Previziuni pesimiste. Un milion de români ar putea rămâne fără loc de muncă

STIREA ESTE PRELUATA DUPA ANTENA 3

200 de milioane de muncitori din întreaga lume sunt la un pas de a trăi cu numai un dolar pe zi – adică aproape trei lei. Între timp, 240 de milioane de oameni riscă să ajungă în şomaj. În România cele mai sumbre previziuni vorbesc despre un milion de şomeri.

artid_1243670333

Potrivit autorităţilor române, până la finele anului, numărul persoanelor fără loc de muncă va ajunge la 600.000. Există însă şi păreri mult mai pesimiste conform cărora rata şomajului va depăşi 8% în 2009, adică se va ajunge la peste 1 milion de şomeri, în conditiile în care aproape 500.000 de români se vor întoarce din Spania şi Italia, ţări grav afectate de criză.

Nici vecinii noştri nu stau mai bine. În Rusia, numărul şomerilor a crescut, numai în aprilie, cu 200.000, ajungând astfel la 7,7 milioane. Acesta este cel mai mare nivel al şomajului din ultimii nouă ani. În Ungaria în perioada februarie-aprilie, numărul şomerilor a ajuns la aproape 412.000 pentru categoria de vârstă 15-75 de ani.

Peste ocean, în Statele Unite, numărul total al americanilor care primesc ajutor de şomaj a crescut la aproape 6,8 milioane. Cifra este cea mai mare de după anul 1967. De altfel, cele mai recente previziuni ale Biroului Internaţional al Muncii sunt extrem de sumbre. Criza economică mondială ar putea duce la creşterea, în acest an, a numărului de şomeri la nivel mondial la cifra record de 240 milioane de persoane.

Potrivit estimărilor, tinerii vor fi cei mai atinşi de criza de pe piaţa muncii, procentul celor fără serviciu urmând să urce de la 12% la circa 15%, în acest an. Datele Biroului mai arată că 200 de milioane de muncitori riscă să ajungă să trăiască dintr-un venit mai mic de un dolar pe zi.

Antena 3

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: