Gripa porcină va lovi în valuri

sursa :Evenimentul Zilei af5f5f87995bcb8f1844c06a2bf4c8f3

Şeful OMS averizează că, după o perioadă de regres, gripa va lovi într-un val fără precedent. Europa ar putea fi protejată în perioada verii, când virusurile sunt mai puţin agresive.

Noul virus A/H1N1 al gripei porcine va lovi în valuri, avertizează experţii. În timp de oficialii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) spun că în lunile următoare ar putea un urma un val fără precedent, experţii europeni susţin că Europa va fi păzită în perioada verii datorită faptului că virusurile gripale sunt mai puţin agresive. Între timp, numărul cazurilor de infecţie cu noul virus A/H1N1, confirmate în întreaga lume, a depăşit 1.000, arată statisticile internaţionale, iar cel al deceselor a ajuns la 26.

Cea mai gravă epidemie din secolul XXI

Directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Margaret Chan, a avertizat că gripa porcină ar putea intra într-o fază de regres, înainte de a lovi din nou cu o putere fără precedent în cursul lunilor viitoare. Avertismentul, lansat într-un interviu acordat cotidianului britanic „Financial Times”, se vrea, de asemenea, un răspuns dat celor care au criticat-o în ultimele zile pentru că ar fi exagerat în faţa crizei declanşate la nivel mondial de noua tulpină a virusului H1N1.

Chan a explicat că, dacă primul val al epidemiei de gripă porcină nu va avea efecte devastatoare, atunci cel de-al doilea îl va „răzbuna”, aşa cum s-a întâmplat în 1918 în cazul gripei spaniole. „Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci va avea loc cea mai gravă epidemie cu care lumea se va confrunta în secolul XXI”, a declarat oficialul. „Sperăm că virusul va dispărea pentru că, în caz contrar, ne vom îndrepta direct spre o epidemie de anvergură”, a adăugat ea.

În emisfera nordică avem noroc că vine vara, iar virusul e mai puţin agresiv”

Reprezentanţii Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile (ECDC) spun că este inevitabil ca epidemia să se extindă pe tot globul. „În emisfera nordică avem noroc că vine vara, iar în această perioadă virusul este mai puţin agresiv”, afirmă profesorul Angus Nicoll, coordonator în probleme de gripă la ECDC.

Întrebat dacă se estimează ce categorii vor fi mai afectate şi dacă printre ele vor fi copii
, profesorul a spus că „deocamdată nu suntem siguri că micuţii vor fi mai afectaţi decât adulţii, cele mai multe cazuri de infectare de până acum fiind depistate la tineri. Trebuie să aşteptăm şi să vedem evoluţia virusului”, a mai declarat expertul european. Specialiştii români cred şi ei că vremea caldă va da un „respiro” în faţa gripei şi ţării noastre.

„În mod obişnuit, virusurilor gripale nu prea le place vara, sperăm ca şi de data asta, cu noul virus care circulă, să se întâmple acelaşi lucru. Asta nu înseamnă că nu va reveni în forţă din toamnă”, afirmă medicul Adriana Pistol, şefa Centrului român pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile.

Peste 1.000 de cazuri confirmate în lume

Între timp, numărul cazurilor de infecţie cu gripa AH1N1 confirmate la nivel mondial până luni, la ora 10.30, a ajuns la 1.008, 79 fiind în ţările membre ale Uniunii Europene şi 929 în state non-UE. În ultimele 24 de ore, 30 de cazuri noi au fost confirmate în UE, informează Ministerul Sănătăţii (MS). Dintre acestea 24 au fost anunţate în Spania, trei în Marea Britanie şi unul în Italia. Astfel, numărul cazurilor de infecţie cu gripa A H1N1, în ţările membre UE, confirmate, luni dimineaţă a ajuns la 79.

Totodată, numărul cazurilor confirmate cu acest virus, în statele din afara UE a ajuns la 929. În plus, încep să apară din ce în ce mai multe situaţii de transmitere secundară: virusul apare la persoane care nu au călătorit în Mexic sau în SUA, ci l-au luat de la cei care au fost în aceste state. În ţările UE s-au confirmat opt astfel de situaţii, iar în Mexic şi SUA – 23. (A contribuit Paul Ciocoiu)

STATISTICI OFICIALE

Mai mulţi români au făcut pneumonie în ultimele zile

Între 1 şi 3 mai au fost raportate oficial de medici din ţară peste 700 de cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi două cazuri de gripă de sezon, aceste cifre fiind în parametri normali. A crescut însă numărul cazurilor de pneumonie, ajungând la 872, a anunţat, ieri, Ministerul Sănătăţii. „Atunci când există variaţii de temperatură, cum a fost în ultima săptămână, este normal ca numărul cazurilor de pneumonie să fie mai mare. În spital însă nu resimţim această creştere”, afirmă conf. dr. Florin Mihălţan, de la Institutul de Pneumologie „Marius Nasta”, din Capitală.

Cele două cazuri de gripă sezonieră au fost înregistrate la Sibiu şi la Bucureşti, la grupa de vârstă 15-64 de ani. Acestea sunt cazuri clinice, diagnosticate pe baza simptomatologiei, dar neconfirmate de laborator, susţin reprezentanţii MS. Comitetul de Coordonare din cadrul MS care monitorizează permanent situaţia gripei la nivel internaţional a introdus, vineri, sistemul de raportare zilnică a numărului de cazuri de infecţii acute respiratorii superioare, pneumonii şi gripă, prima centralizare fiind făcută ieri, pentru perioada 1-3 mai. Ieri, Comitetul s-a întrunit din nou pentru a analiza situaţia creată de noul virus A/H1N1.

MĂSURI

Febra îi trimite pe elevi acasă

DOZE ANTIVIRALE. Câteva mii 03_laborator8_rzv
de doze de tratamente antivirale pentru eventualele cazuri de infectare cu virusul AH1N1 au ajuns deja în cele şapte centre universitare din ţară – Cluj, Timişoara, Craiova, Iaşi, Târgu-Mureş, Braşov şi Constanţa. În Capitală, 1.000 de doze au fost primite de Institutul de Boli
Infecţioase „Matei Balş”, iar tratamentele urmau să sosească ieri şi la Spitalul „Victor Babeş”.

PATURI
DE SPITAL
. Şi managerii spitalelor au raportat că sunt pregătiţi pentru preluarea eventualelor cazuri. Conform instruirii primite de la nivelul Comitetului de Coordonare al Ministerului Sănătăţii (MS), aceştia au rezervat saloane speciale în care cazurile suspecte să fie izolate şi investigate. În eventualitatea unei pandemii, şi-au anunţat disponibilitatea de a suplimenta numărul de paturi alocate acestor pacienţi, în unele cazuri până la capacitatea maximă.

ÎN ŞCOLI. Pe lângă aceste măsuri reglementările OMS au început să fie aplicate de ieri şi în cadrul unor instituţii de învăţământ. Elevii din Timiş care au venit cu febră la şcoală luni dimineaţa au fost trimişi acasă, pentru a fi văzuţi obligatoriu de medicii de familie. Şeful Inspectoratului Şcolar Timiş, Sandu Golcea, le-a cerut în mod expres medicilor din şcoli să-i verifice la prima oră pe toţi elevii, iar pe cei cu simptome virale să-i trimită acasă, dar şi să atenţioneze imediat Autoritatea de Sănătate Publică (ASP) Timiş.

Această instituţie le-a cerut medicilor şcolari să le explice elevilor şi dascălilor simptomele gripei porcine şi măsurile de igienă personală obligatorii. Primii elevi trimişi acasă din cauza febrei au fost la Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” din Timişoara. „Am verificat toţi elevii liceului şi am găsit două eleve de clasa a X-a care aveau febră peste 37 de grade şi dureri de cap. Le-am dat paracetamol şi le-am trimis acasă, să fie consultate de medicul de familie”, a declarat Ileana Anca, asistenta medicală a liceului în care învaţă aproximativ 1.400 de elevi.

TRIAJ MEDICAL STRICT. Potrivit ASP, cele două cazuri nu au fost aportate. „Noi nu am cerut o asemenea raportare şi nimeni nu ne-a înştiinţat că elevi cu simptome de gripă au fost trimişi acasă”, a declarat Dana Şpac, purtătoarea de cuvânt a ASP Timiş. Medicii din reţeaua şcolară i-au controlat pe elevi, la intrarea în clase, dacă au roşu în gât, febră, mâinile spălate şi batistă curată şi le-au cerut ca, în această perioadă, să dea o atenţie sporită igienei personale.

„Am luat măsura ca triajul medical în şcoli să fie strict, mai ales după scurta vacanţă de 1 Mai, şi să fie raportate toate cazurile în care copiii acuză febră sau alte semne virale sau gripale, chiar dacă nu este vorba despre gripa porcină. Am cerut ca în toate toaletele să existe săpun pentru ca elevii să se poată spăla mai atent”, a spus Golcea. (Georgeta Petrovici)

03_boli

03_virus

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat: